Ana içeriğe atla

Mitoloji


 

    Mitoloji, Haldun Taner imzasıyla Yapı Kredi Yayınları tarafından basılan ve içerisinde 1977 Milliyet Çocuk dergisinde yayımlanmış yazılardan oluşuyor. Haldun Taner, dilini ve üslubunu çok sevdiğim bir yazardır aslında ama bu kitabında biraz hayal kırıklığı yaşadığımı belirtmem gerekiyor. Bazı ifadeleri görünce kitaplarını severek okuduğum Haldun Taner'e mi ait bu cümleler diye düşünmedim değil. Hem bir çocuk dergisinde yayımlandığı hem de özellikle kadınlara yönelik kullanılan sıfatlar beni şaşkına çevirdiği için kendimi sorgulama gereği hissettim. Severek okuduğum bu yazarın diğer kitapları da böyleydi aslında ama benim hassasiyetlerim arttığı için mi bu kitapta daha fazla rahatsızlık hissettim, yoksa bu kitaba özel bir durum mu var? Bunu anlayabilmek için başka kitaplarını bu ayrım zihnimdeyken okuyacağım. 
 
    Aslında kitabı yayınevinin kendi dükkanında gördüğümde, arka kapağını okuyup çok heyecanlanmıştım. Mitoloji -en azından benim gözlemleyebildiğim kadarıyla- ülkemizde çok merak konusu olan bir başlık değil. Haldun Taner ise kitapta önce mitoloji neye yarar sorusunun cevabını veriyor ve biraz tanrıları tanıtıp ardından da Troya ve Akhalılar arasındaki savaşı anlatmaya geçiyor. İlk odaklandığım nokta Haldun Taner'e hak verdiğim ve heyecanladığım mitolojinin neye yarayacağı konusuydu. 

    Yazar, anlatısına başlamadan önce mitolojinin bizi geçmişin zengin bir hayal dünyası ile tanıştıracağına ve günlük dilimizi de bu bilgilerle renklendirip canlandıracağımıza değiniyor. Bu noktada haklılık payı çok yüksek, bu sayede olaylara daha farklı perspektiflerden bakabilmemizi, değerlendirebilmemizi ve benzetmelerle de dilimizi zenginleştirebileceğimizi düşünüyorum. 

    Metne gelecek olursak, aslında içeriğini daha farklı hayal etmiştim ben, olaylar çevresinde değil de karakterler, canlı ve cansız mitolojik unsurları belki biraz daha didaktik bir tanımlamalar -ama sıkıcı değil- şeklinde zihnimde kurgulamıştım. Sanırım daha çok kimdir, nedir şeklinde bir kurgu düşünmüştüm.

    Ön ve son sözde Taner, mitoloji başlığını İlyada mitinden yola çıkarak farklı kaynaklar kullanarak özetlediğini belirtiyor. Ben de okur olarak başka bir şey hayal etmiş olsam bile metnin aslında bu kurgulanışı da hoşuma gitti. Milliyet'te yayınlandığı dönem için Odysseia destanına da değinmek istediğini belirtmiş, o dönem ama yayınlandı mı bilemiyorum, yayınlandıysa bir devam kitabı gelir mi emin değilim. Kitabı resimleyen Cem Kızıltuğ, ki bence çizimler ve metin birbiriyle çok uyumlu olmuş. Kızıltuğ'un çizimleri ve metin oldukça başarılı bir birliktelik çıkarmış. 

    Kitabın bazı baskılarında başlık olarak 'Çocuklar İçin' ifadesiyle verilmiş, benim elimdeki baskı bu şekilde değildi o yüzden aralarında bir baskı farkı var mı inceleyemedim. Çocuklar için başlığıyla verilen kitapta, en azından kapağında, belli bir yaş kriteri belirtilmemiş. Benim okuduğum kitap özelinde ise pedagojik olarak çok fazla çocuklara uygun olacağını düşünmüyorum. Belki bir baskı değişikliğinde o ifade kaldırılıp daha genel bir kitleye ulaşmak hedeflenmiş olabilir yine de ailelerin çocuklarına okumadan önce kendilerinin göz atmasını tavsiye ederim. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Damdaki Kedi

     Damdaki Kedi, bir süredir okuduğum çocuk kitapları arasında yüreğimi en sıcacık yapan diyebilirim. Hem işim gereği hem de açıkçası sevdiğim için çocuk kitapları okuyorum. Akademik metinler, koca koca romanlar ya da kısa da olsa beni derinden etkileyen öykülerin arasında arada bir çocuk kitaplarına sığındığım oluyor. Çocukken okumuş olduğum bazı kitapları yeniden okuyorum hatta. Şeker Portakal’ı, Oz Büyücüsü gibi. Ek olarak içinden kedi geçen bütün metinleri okuma takıntım da beni kedilerin başrolde olduğu farklı öykülere götürüyor. Çocuk kitaplarında da bu konuda oldukça fazla seçenek var. Hayallerimden biri olan kedilerle ilgili bir antoloji hazırlama arzumu da bu şekilde besliyorum. Bir de küçükken çok sevdiğim bir kitabım vardı, yıllarca Bursa’daki evimizdeydi ama sonra kaybolmuş. Kapağını ve hikayeyi yarım yamalak hatırlasam da adını bir türlü anımsayamıyorum. Belki bir gün bir sahaf tezgahında bulurum. Şimdiki ‘ben’ olmamda ve özellikle hayvanlara olan sevgi ve saygımda çok e

Valizdeki Kedi

     Valizdeki Kedi, Göktuğ Canbaba tarafından yazılmış, Sedat Girgin tarafından resimlenmiş bir çocuk kitabı. Evinde miskin bir şekilde uyuklayıp, hayatını bu şekilde geçiren Kiki isimli bir kedinin birden kendisini Paris sokaklarını arşınlarken bulmasını anlatıyor. Sevgili Kikiciğimiz o miskin halinden kurtulup, Paris’te ne işlere bulaştırıyor patilerini.        Bir halı pisisi olan Kiki, bir anda kendini Paris sokaklarında kehanet pisisi olarak buluveriyor. Kedilerle fareler arasındaki savaşı bitirmeye çalışan Kiki, birden sorunlarını unutup Sanat Ağacı’nın hayatını kurtarmaya adıyor kendini. Sanat Ağacı üstte sanatçı kedilere, köklerinde ise farelere kendini yuva yapmış bir ağaç. Bir gün bu ağacı kesmek isteyen biri çıkıyor. Kediler fareleri, fareler ise kedileri suçluyor bu işte. Ama Kiki aslında onların ayrı olmadıklarını birlikte çalışarak ağaçlarını yani evlerini kurtarabileceklerine onları ikna etmeye çalışıyor. Kiki, kediler ve fareler birlik olarak Sanat Ağacı’nı yani evler

Kadınlar Vaizi

           Kadınlar Vaizi en sevdiğim yazarlardan biri olan Hüseyin Rahmi Gürpınar’a ait. Elimdeki kitap Mavi Çatı Yayınları tarafından basılmış. Kitaba geçmeden önce editleme kısmının beni biraz hayal kırıklığına uğrattığını söyleyebilirim. Kitap editi yapan biri olarak aynı sayfayı defalarca okumanın verdiği göz yorgunluğu, zihnin otomatik olarak doğru algılayıp tamamlaması ve bunun sonucunda bazı harf ve kelime hataları elbette olabilecek durumlar, ama bunun çok fazla olması, konuşma cümlelerinin karman çorman edilmesi ise okuyucunun gerçekten keyfini kaçıracak eksilere dönüşüyor.  İçindekiler sayfası da bulunmuyor kitapta. Bu benim için önemli bir detay, o yüzden ekleme ihtiyacı duydum. Başka bir baskısında bu hataların düzeltilip düzeltilmediğini inceleme şansım olmadı ama alırken bunu göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim.  Farklı bir yayınevinin de tercih edebilirsiniz.       Kitaba gelecek olursak eğer, kitaba adını veren hikaye ve onu takip eden kısa öykülerden oluşuyor.