Ana içeriğe atla

Feministlere Masallar

Feministlere Masallar

    Feministlere Masallar, Atla Rapunzel'in Sırtına 6 kadın yazarın metinlerinden oluşturulmuş. Kitabın baskısı AD Yayıncılık tarafından yapılmış. Daha önce internetten gördüğüm ama baskısını bulamadığım bir kitaptı. Ailemizin sahafında (Atlas Sahaf yeni adıyla İstanbul Kelepir) görünce de hemen kaptım. Kitaptaki masalların yazarları Maeve Binchy, Zoe Fairbairns, Ivy Bannister, Mary Dorce, Leland Bardwell, Mairide Woods.  

    Kitap, çocukken sık sık dinlediğimiz masalları içeriyor ama bu masalların ne başı eskisi gibi ne de sonu. Narin ve tatlı prenseslerimiz artık prensler tarafından kurtarılmayı beklemiyor, hayatlarının iplerini ellerine alıp kendi yaşamlarına yön veriyor. Prenslerden de kimse korkusuz olmasını beklemiyor, çünkü insanlar korkabilir ve prensler de insandır. Alışılagelen sonları, toplumsal cinsiyet kalıplarının bizlere küçücük çocuklarken aşılandığı masallar sizleri de rahatsız ediyorsa gelin eski masalları yeniden yazalım. Artık prensesler kulelerinde kurtarılmayı beklemesin, prensler korkusuzca ortaya atılmasın ve masalın sonunda herkes evlenip sadece çocuklar doğurup mutlu mesut yaşamasın. 

    Masallar geçmişten günümüze hem sözlü hem de yazılı şekilde kültürün taşıyıcıları olarak hayatımızda yer alıyor. Hâl böyle olunca bu masallarda işlenen olaylar ve işleniş biçimleri de o kültürün yoğurulmasında epey etkili oluyor. Kullanılan kültür motifleri, biz farkında olmasak bile bilinçaltımızda yer edinerek bütün hayatımızı etkileyecek kalıpları zihnimizde oluşturuyor. 

    Dil, başlı başına bu anlamda oldukça etkiliyken bir de hem sözlü hem de yazılı kültürde yer alan masallar gibi metinler aslında yalnızca bireyin değil, toplumun dönüşümünde de büyük rol oynuyor. 

    Dilimizi değiştirdiğimiz zaman mücadele verdiğimiz konularda da önemli ölçüde adım atacağımızı düşünüyorum. Bu açıdan da kitabı içimde ayrı bir yere koydum. Kitapta hoşuma giden bir nokta yalnızca kadın karakterlerin değil, erkek karakterlerin de üzerinden toplumsal cinsiyet rolleri yüklerinin kaldırması oldu. Feminizmin yalnızca kadın üzerindeki baskıyı değil, erkeklerden beklentilerin ve erkeklerin üzerindeki baskıların da karşısında olduğunu çok keyifli bir biçimde vurgulamış. 

    Yaşı olmayan bir kitap hazırlamışlar. Hem yetişkin hem de çocuklara (bazı masalları okurken yaş gruplarına özel birkaç düzenleme yapılabilir) hitap edecek şekilde. Yalvaç Ural da kitabın genel yayın yönetmenliğini yapmış. 

    The Irish Times gazetesi kitap için, "Eğlendirici, arsız, cüretkar bir masallar seçkisi" demiş. 
   
    Bulması pek kolay olmayan bir kitap ama kitapçılarda bu formatta masalların yeniden yazıldığı farklı eserler mevcut, onları da inceleyebilirsiniz. 

Keyifli okumalar...🐾

Feministlere Masallar
Maeve Binchy, Zoe Fairbairns, Ivy Bannister, Mary Dorce, Leland Bardwell, Mairide Woods
AD Yayıncılık


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Damdaki Kedi

     Damdaki Kedi, bir süredir okuduğum çocuk kitapları arasında yüreğimi en sıcacık yapan diyebilirim. Hem işim gereği hem de açıkçası sevdiğim için çocuk kitapları okuyorum. Akademik metinler, koca koca romanlar ya da kısa da olsa beni derinden etkileyen öykülerin arasında arada bir çocuk kitaplarına sığındığım oluyor. Çocukken okumuş olduğum bazı kitapları yeniden okuyorum hatta. Şeker Portakal’ı, Oz Büyücüsü gibi. Ek olarak içinden kedi geçen bütün metinleri okuma takıntım da beni kedilerin başrolde olduğu farklı öykülere götürüyor. Çocuk kitaplarında da bu konuda oldukça fazla seçenek var. Hayallerimden biri olan kedilerle ilgili bir antoloji hazırlama arzumu da bu şekilde besliyorum. Bir de küçükken çok sevdiğim bir kitabım vardı, yıllarca Bursa’daki evimizdeydi ama sonra kaybolmuş. Kapağını ve hikayeyi yarım yamalak hatırlasam da adını bir türlü anımsayamıyorum. Belki bir gün bir sahaf tezgahında bulurum. Şimdiki ‘ben’ olmamda ve özellikle hayvanlara olan sevgi ve saygımda çok e

Valizdeki Kedi

     Valizdeki Kedi, Göktuğ Canbaba tarafından yazılmış, Sedat Girgin tarafından resimlenmiş bir çocuk kitabı. Evinde miskin bir şekilde uyuklayıp, hayatını bu şekilde geçiren Kiki isimli bir kedinin birden kendisini Paris sokaklarını arşınlarken bulmasını anlatıyor. Sevgili Kikiciğimiz o miskin halinden kurtulup, Paris’te ne işlere bulaştırıyor patilerini.        Bir halı pisisi olan Kiki, bir anda kendini Paris sokaklarında kehanet pisisi olarak buluveriyor. Kedilerle fareler arasındaki savaşı bitirmeye çalışan Kiki, birden sorunlarını unutup Sanat Ağacı’nın hayatını kurtarmaya adıyor kendini. Sanat Ağacı üstte sanatçı kedilere, köklerinde ise farelere kendini yuva yapmış bir ağaç. Bir gün bu ağacı kesmek isteyen biri çıkıyor. Kediler fareleri, fareler ise kedileri suçluyor bu işte. Ama Kiki aslında onların ayrı olmadıklarını birlikte çalışarak ağaçlarını yani evlerini kurtarabileceklerine onları ikna etmeye çalışıyor. Kiki, kediler ve fareler birlik olarak Sanat Ağacı’nı yani evler

Kadınlar Vaizi

           Kadınlar Vaizi en sevdiğim yazarlardan biri olan Hüseyin Rahmi Gürpınar’a ait. Elimdeki kitap Mavi Çatı Yayınları tarafından basılmış. Kitaba geçmeden önce editleme kısmının beni biraz hayal kırıklığına uğrattığını söyleyebilirim. Kitap editi yapan biri olarak aynı sayfayı defalarca okumanın verdiği göz yorgunluğu, zihnin otomatik olarak doğru algılayıp tamamlaması ve bunun sonucunda bazı harf ve kelime hataları elbette olabilecek durumlar, ama bunun çok fazla olması, konuşma cümlelerinin karman çorman edilmesi ise okuyucunun gerçekten keyfini kaçıracak eksilere dönüşüyor.  İçindekiler sayfası da bulunmuyor kitapta. Bu benim için önemli bir detay, o yüzden ekleme ihtiyacı duydum. Başka bir baskısında bu hataların düzeltilip düzeltilmediğini inceleme şansım olmadı ama alırken bunu göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim.  Farklı bir yayınevinin de tercih edebilirsiniz.       Kitaba gelecek olursak eğer, kitaba adını veren hikaye ve onu takip eden kısa öykülerden oluşuyor.