Ana içeriğe atla

Kadınlar Vaizi

 


   

    Kadınlar Vaizi en sevdiğim yazarlardan biri olan Hüseyin Rahmi Gürpınar’a ait. Elimdeki kitap Mavi Çatı Yayınları tarafından basılmış. Kitaba geçmeden önce editleme kısmının beni biraz hayal kırıklığına uğrattığını söyleyebilirim. Kitap editi yapan biri olarak aynı sayfayı defalarca okumanın verdiği göz yorgunluğu, zihnin otomatik olarak doğru algılayıp tamamlaması ve bunun sonucunda bazı harf ve kelime hataları elbette olabilecek durumlar, ama bunun çok fazla olması, konuşma cümlelerinin karman çorman edilmesi ise okuyucunun gerçekten keyfini kaçıracak eksilere dönüşüyor. İçindekiler sayfası da bulunmuyor kitapta. Bu benim için önemli bir detay, o yüzden ekleme ihtiyacı duydum. Başka bir baskısında bu hataların düzeltilip düzeltilmediğini inceleme şansım olmadı ama alırken bunu göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim. Farklı bir yayınevinin de tercih edebilirsiniz. 

    Kitaba gelecek olursak eğer, kitaba adını veren hikaye ve onu takip eden kısa öykülerden oluşuyor. İçinde toplam 10 farklı hikaye var. Daha önce Hüseyin Rahmi Gürpınar okuduysanız aşina olduğunuz o dil ve kurguyu bulacaksanız. Yazıldığı dönemin üzerinden uzun yıllar geçmiş olmasına rağmen bazı şeylerin hiç değişmemiş olduğunu görmek yüzünüzde buruk bir his oluşturacaktır. 

 

    Yazar, genel olarak kitaplarında cahilliğin ne kadar tehlikeli olabileceğini gösteren bir çerçeve çizerek bilginin kıymetini okuyucusuna bir kez daha sunuyor. Benim en keyif alarak okuduğum yazarlardan bir olan Gürpınar, çizdiği trajikomik durumları ve yarattığı (neredeyse birebir tanıyor olabileceğinizi hissettiren) karakterleriyle okuyucuyu saran bir yazar. Öte yandan da kitap okumanın keyfini deliksiz bir şekilde hissetmemi sağladığını ekleyebilirim. Yazar dili ve edebi kurgusuyla benim için ayrı bir yerde. Nerede bir kitabını görsem mutlaka duraksayıp incelerim. Bir sabah işe giderken kitabına öyle bir dalmışım ki, okurken az kalsın metroda durağımı kaçırıyordum. (Başka bir kitabıydı.)

    Kitabın içeriğine dönecek olursak Hüseyin Rahmi Gürpınar bu kitabındaki hikayelerde kadınları ana karakter olarak almış. Birden fazla kadınla tanıştırıyor bizleri. Kocasını çok seven mi isterseniz, kıskançlığından deli divane olan mı hepsi bu kitapta. Oldukça ince bir kitap olduğu ve açıkçası kitaptaki öyküleri tenzih ederek zor bir okuma serüveni verdiği için çok fazla detaya giremiyorum. Kitabı merak edenler başka bir yayınevinden okumalı hatta ben de denk gelirsem bu şekilde yeniden okuyacağım. 


Keyifli okumalar...🐾



Kadınlar Vaizi 


Hüseyin Rahmi Gürpınar


Mavi Çatı Yayınları


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Damdaki Kedi

     Damdaki Kedi, bir süredir okuduğum çocuk kitapları arasında yüreğimi en sıcacık yapan diyebilirim. Hem işim gereği hem de açıkçası sevdiğim için çocuk kitapları okuyorum. Akademik metinler, koca koca romanlar ya da kısa da olsa beni derinden etkileyen öykülerin arasında arada bir çocuk kitaplarına sığındığım oluyor. Çocukken okumuş olduğum bazı kitapları yeniden okuyorum hatta. Şeker Portakal’ı, Oz Büyücüsü gibi. Ek olarak içinden kedi geçen bütün metinleri okuma takıntım da beni kedilerin başrolde olduğu farklı öykülere götürüyor. Çocuk kitaplarında da bu konuda oldukça fazla seçenek var. Hayallerimden biri olan kedilerle ilgili bir antoloji hazırlama arzumu da bu şekilde besliyorum. Bir de küçükken çok sevdiğim bir kitabım vardı, yıllarca Bursa’daki evimizdeydi ama sonra kaybolmuş. Kapağını ve hikayeyi yarım yamalak hatırlasam da adını bir türlü anımsayamıyorum. Belki bir gün bir sahaf tezgahında bulurum. Şimdiki ‘ben’ olmamda ve özellikle hayvanlara olan sevgi ve saygımda çok e

Valizdeki Kedi

     Valizdeki Kedi, Göktuğ Canbaba tarafından yazılmış, Sedat Girgin tarafından resimlenmiş bir çocuk kitabı. Evinde miskin bir şekilde uyuklayıp, hayatını bu şekilde geçiren Kiki isimli bir kedinin birden kendisini Paris sokaklarını arşınlarken bulmasını anlatıyor. Sevgili Kikiciğimiz o miskin halinden kurtulup, Paris’te ne işlere bulaştırıyor patilerini.        Bir halı pisisi olan Kiki, bir anda kendini Paris sokaklarında kehanet pisisi olarak buluveriyor. Kedilerle fareler arasındaki savaşı bitirmeye çalışan Kiki, birden sorunlarını unutup Sanat Ağacı’nın hayatını kurtarmaya adıyor kendini. Sanat Ağacı üstte sanatçı kedilere, köklerinde ise farelere kendini yuva yapmış bir ağaç. Bir gün bu ağacı kesmek isteyen biri çıkıyor. Kediler fareleri, fareler ise kedileri suçluyor bu işte. Ama Kiki aslında onların ayrı olmadıklarını birlikte çalışarak ağaçlarını yani evlerini kurtarabileceklerine onları ikna etmeye çalışıyor. Kiki, kediler ve fareler birlik olarak Sanat Ağacı’nı yani evler