Ana içeriğe atla

Frankenstein'in Laneti

    Frankenstein'in Laneti, hayattayken tanışma fırsatı bulamadığım ama hep tanışmayı istediğim Giovanni Scognamillo'nun kaleminden çıkan bir eser. Bilge Karınca Yayınları tarafından da biz okuyuculara ulaştırılmış. Polisiye romanlardan sonra bir de korku edebiyatına inceden giriş yapayım dedim. Sanırım pandeminin de etkisiyle oldukça tekdüzeleşen hayatımı bu şekilde daha enerjik kılıyor olabilirim. Bazı kesmeli biçmeli satırları okurken zorlanmadım değil ama yine de farklı bir okuma deneyimi oldu benim için.

    Frankstein ya da Modern Prometheus karakteri aslında İngiliz yazar Mary Shelley tarafından yaratılmış kurgu bir karakter. Fakat bu karakter hem sinema hem de edebiyatta o kadar ilgi çekmiş ki farklı farklı anlatıları ve versiyonları mevcut. Ben Mary Shelley tarafından yazılan asıl eseri henüz okumadım ama fırsat bulduğumda kesinlikle onu da okuyacağım. Şimdilik sinemadan ve kısa metinlerden aşina olduğum Frankenstein ve lanetini Giovanni Scognamillo kaleminden okudum. Bu karakterle ilgili çocukken yanlış bir bilgim vardı, o da bilim insanının değil de onun yarattığı yaratığın adı sanırdım Frankenstein ismini, sonradan doğrusunu öğrendim. 

    Frankenstein, pek çok kişinin aşina olduğu bir karakter. Avrupa'da zengin bir ailenin oğlu olan ve Baron Frankenstein olarak bilinen, oldukça uçuk deneylerle dönemin bilim insanlarını bile şaşkına uğraşacak biri. Hem ünvanı hem de serveti sayesinde de önüne çıkacak engelleri hızlıca aşan bir doktor(!). Şatosunda pek çok farklı denemeler yapan, bunlarla bir süre sonra tatmin olamayan Doktor Frankenstein'in en büyük amacı bir yaşam yaratmak. Farklı bedenlerden aldığı parçalarla, aslında var olmamış bir bireye hayat vermek. Ya da bitmiş bir hayatı yeniden canlandırabilmenin mümkün olup olmadığını deneyimlemek.

    Birlikte deney yaptığı öğretmeni, dostu ve tek arkadaşı bile bir noktadan sonra deneylerin çılgınlığına katlanamayıp Frankenstein'i onun deyimiyle yarı yolda bırakır ama bu yolda ona eşlik etmek isteyecek başka çılgınlar yok mudur?

    Kitap merak duygusunu taze tutarak Frankenstein'in dilinden bizimle konuşuyor. İlk korku edebiyatı denemem olduğu için ve yazarına ayrı bir ilgim olduğu için metnin geneli hakkında keyif aldığımı ve başka kitaplarını da okumak için içimde bir heyecan duyduğumu söyleyebilirim. 

    Kitabın içeriği ve düşüncelerimden sonra kitapla ilgili beni biraz üzen bir noktaya değinmek istiyorum. Okuma kalitemi ve keyfimi düşüren bir nokta. Kitabın düzeltisi konusunda biraz hayal kırıklığı yaşadığımı belirtmeliyim. Kitaptaki hatalar çok fazlaydı, öyle ki bu durum kitaptan aldığım keyfi ve okumamı etkiledi. Sektörün içinde olduğum için az olan bazı hataları, dizgi sorunlarına artık çok takılmamaya, okuma keyfimi bozmamaya çalışıyorum ama bu kadar yoğun olduğunda en iyimser tavrımın da bir sonu oluyor. Kitabın bu baskısını alacaksanız bu notu da düşmem gerektiğini hissettim bu yüzden. Farklı baskılara düzeltiler yapıldı mı bilemiyorum. Eğer fiziksel bir mekandan alacaksanız hızlıca içini karıştırmakta fayda var.

Keyifli okumalar...🐾

Frankenstein'in Laneti

Giovanni Scognamillo

Bilge Karınca Yayınları


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Damdaki Kedi

     Damdaki Kedi, bir süredir okuduğum çocuk kitapları arasında yüreğimi en sıcacık yapan diyebilirim. Hem işim gereği hem de açıkçası sevdiğim için çocuk kitapları okuyorum. Akademik metinler, koca koca romanlar ya da kısa da olsa beni derinden etkileyen öykülerin arasında arada bir çocuk kitaplarına sığındığım oluyor. Çocukken okumuş olduğum bazı kitapları yeniden okuyorum hatta. Şeker Portakal’ı, Oz Büyücüsü gibi. Ek olarak içinden kedi geçen bütün metinleri okuma takıntım da beni kedilerin başrolde olduğu farklı öykülere götürüyor. Çocuk kitaplarında da bu konuda oldukça fazla seçenek var. Hayallerimden biri olan kedilerle ilgili bir antoloji hazırlama arzumu da bu şekilde besliyorum. Bir de küçükken çok sevdiğim bir kitabım vardı, yıllarca Bursa’daki evimizdeydi ama sonra kaybolmuş. Kapağını ve hikayeyi yarım yamalak hatırlasam da adını bir türlü anımsayamıyorum. Belki bir gün bir sahaf tezgahında bulurum. Şimdiki ‘ben’ olmamda ve özellikle hayvanlara olan sevgi ve saygımda çok e

Valizdeki Kedi

     Valizdeki Kedi, Göktuğ Canbaba tarafından yazılmış, Sedat Girgin tarafından resimlenmiş bir çocuk kitabı. Evinde miskin bir şekilde uyuklayıp, hayatını bu şekilde geçiren Kiki isimli bir kedinin birden kendisini Paris sokaklarını arşınlarken bulmasını anlatıyor. Sevgili Kikiciğimiz o miskin halinden kurtulup, Paris’te ne işlere bulaştırıyor patilerini.        Bir halı pisisi olan Kiki, bir anda kendini Paris sokaklarında kehanet pisisi olarak buluveriyor. Kedilerle fareler arasındaki savaşı bitirmeye çalışan Kiki, birden sorunlarını unutup Sanat Ağacı’nın hayatını kurtarmaya adıyor kendini. Sanat Ağacı üstte sanatçı kedilere, köklerinde ise farelere kendini yuva yapmış bir ağaç. Bir gün bu ağacı kesmek isteyen biri çıkıyor. Kediler fareleri, fareler ise kedileri suçluyor bu işte. Ama Kiki aslında onların ayrı olmadıklarını birlikte çalışarak ağaçlarını yani evlerini kurtarabileceklerine onları ikna etmeye çalışıyor. Kiki, kediler ve fareler birlik olarak Sanat Ağacı’nı yani evler

Kadınlar Vaizi

           Kadınlar Vaizi en sevdiğim yazarlardan biri olan Hüseyin Rahmi Gürpınar’a ait. Elimdeki kitap Mavi Çatı Yayınları tarafından basılmış. Kitaba geçmeden önce editleme kısmının beni biraz hayal kırıklığına uğrattığını söyleyebilirim. Kitap editi yapan biri olarak aynı sayfayı defalarca okumanın verdiği göz yorgunluğu, zihnin otomatik olarak doğru algılayıp tamamlaması ve bunun sonucunda bazı harf ve kelime hataları elbette olabilecek durumlar, ama bunun çok fazla olması, konuşma cümlelerinin karman çorman edilmesi ise okuyucunun gerçekten keyfini kaçıracak eksilere dönüşüyor.  İçindekiler sayfası da bulunmuyor kitapta. Bu benim için önemli bir detay, o yüzden ekleme ihtiyacı duydum. Başka bir baskısında bu hataların düzeltilip düzeltilmediğini inceleme şansım olmadı ama alırken bunu göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim.  Farklı bir yayınevinin de tercih edebilirsiniz.       Kitaba gelecek olursak eğer, kitaba adını veren hikaye ve onu takip eden kısa öykülerden oluşuyor.