Ana içeriğe atla

Geze Geze İstanbul: Herhangi Bir Yerde 4



    Geze Geze İstanbul: Herhangi Bir Yerde 4, Deniz Som'un Cumhuriyet Gazetesi'ndeki köşesinde yazdığı röportajlardan derlenen kitaplardan biri. Tepe Tepe İstanbul, Dere Tepe Anadolu, Yedi Tepe İstanbul ve dizinin son kitabı olan Geze Geze İstanbul. Yazar, İstanbul'un semtleri ve anıt yapılarına yer verdiği bu kitapta bizleri farklı noktalara götürüyor. 

    Pandemi dönemi nedeniyle kitapları hep metroda ev ve iş rotasında okuyordum. Bu kitabı okurken ise uzun zaman sonra Kadıköy'e geçtim, dönüşte vapura bindim. Ardından Pierre Loti tepesine teleferik ile çıktım. Sonuna doğru da Bostancı'dan vapura binip Heybeliada'da aldım soluğu. Kitabın kerameti ile yasakların hafiflemesini birleştirdim sanırım. 

    Geze Geze İstanbul, bizlere belki de hep gözümüzün önünde olan bazen fark etmediğimiz bazen de görmezden geldiğimiz tarihi ve kültürel dokularımızın başlarından geçenleri anlatıyor. Keyifli bir röportaj diliyle yazılmış olan kitap aslında haftalık köşe yazılarının bir derlemesi. Kitabın içindekiler kısmı sonunda bulunuyor ve burada ay ve yıl olarak ne zaman yayımlandığını görebiliyoruz. 

    İstanbul'un merkezindeki sokaklarda ya da nispeten uzak mevkilerinde yer alan farklı mekanların tarihsel süreçleri başlarından geçenleri Deniz Som'un kaleminden okuma imkanı sunuyor. Bir kez daha aslında ne kadar dolu bir şehirde yaşadığımızı hatırlatıyor bizlere, tabii anlayabilene ya da anlamak isteyene! 
    
    Kiliselerden camilere, kalelerden saraylara, sütunlardan tekkelere... (Kısaca birkaç örnek vereyim; Yoros Kalesi, Gotlar Sütunu, Tekfur Sarayı, Asompsiyon Kilisei...) İstanbul'un farklı noktalarında bugün hala ayakta olan ya da ayakta kalmak için çabalayan bu mekanları okurken bile keyifli bir yolculuğa çıkmış oluyorsunuz. Ben bu kitabı bir referans olarak alıp not ettiğim yerlere de gideceğim. Pek çok yerin artık önünden geçerken de onların kişisel tarihlerini bilmek bana keyif verecek. Bazıları için de keşke daha iyi bakılsaydı ve günümüze kalsaydı demekten de kendimi alamayacağım. Müsilaj ile uğraştığımız şu günlerde umarım daha büyük yıkımlara sebep olmayız diye düşünmeden de kendimi alamıyorum. Kötü kent yönetimi ile zaten pek çok tarihi ve kültürel değerimiz yok olup gitmişken, en azından doğanın dengesini bozmamak için elimizden geleni yapmalıyız.

    Kitaba dönecek olursak, eğer İstanbul'u merak ediyorsanız ya da gezi röportajlarından hoşlanıyorsanız kitabı tavsiye ederim. Kitabın başındaki yazılardan birinde geçen bir ifade benim canımı biraz sıkmış olsa da kitabın kalanından memnun kaldım. 

    Ben bu tarz kitapları gezeceğim zaman kendime bir referans olarak alıyorum. Örneğin Kadıköy'e gideceksem orada bu kitapta bahsedilen yerlere uğrayıp bir de kendi gözlerimle görmek istiyorum. Kendiniz için bir gezi rotası oluşturmayı düşünüyorsanız, gideceğiniz noktalardaki bu eserleri de ziyaret etmenizi tavsiye ederim. İçinde yaşadığımız şehri artık bambaşka bir gözle görmeye başlıyorsunuz, İstanbul'un ne kadar eski ve kadim bir şehir olduğu gerçeği de bir kez daha biz kendini hatırlatıyor. 

Keyifli okumalar...
Geze Geze İstanbul: Herhangi Bir Yerde 4
Deniz Som
Günizi Yayıncılık

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Damdaki Kedi

     Damdaki Kedi, bir süredir okuduğum çocuk kitapları arasında yüreğimi en sıcacık yapan diyebilirim. Hem işim gereği hem de açıkçası sevdiğim için çocuk kitapları okuyorum. Akademik metinler, koca koca romanlar ya da kısa da olsa beni derinden etkileyen öykülerin arasında arada bir çocuk kitaplarına sığındığım oluyor. Çocukken okumuş olduğum bazı kitapları yeniden okuyorum hatta. Şeker Portakal’ı, Oz Büyücüsü gibi. Ek olarak içinden kedi geçen bütün metinleri okuma takıntım da beni kedilerin başrolde olduğu farklı öykülere götürüyor. Çocuk kitaplarında da bu konuda oldukça fazla seçenek var. Hayallerimden biri olan kedilerle ilgili bir antoloji hazırlama arzumu da bu şekilde besliyorum. Bir de küçükken çok sevdiğim bir kitabım vardı, yıllarca Bursa’daki evimizdeydi ama sonra kaybolmuş. Kapağını ve hikayeyi yarım yamalak hatırlasam da adını bir türlü anımsayamıyorum. Belki bir gün bir sahaf tezgahında bulurum. Şimdiki ‘ben’ olmamda ve özellikle hayvanlara olan sevgi ve saygımda çok e

Valizdeki Kedi

     Valizdeki Kedi, Göktuğ Canbaba tarafından yazılmış, Sedat Girgin tarafından resimlenmiş bir çocuk kitabı. Evinde miskin bir şekilde uyuklayıp, hayatını bu şekilde geçiren Kiki isimli bir kedinin birden kendisini Paris sokaklarını arşınlarken bulmasını anlatıyor. Sevgili Kikiciğimiz o miskin halinden kurtulup, Paris’te ne işlere bulaştırıyor patilerini.        Bir halı pisisi olan Kiki, bir anda kendini Paris sokaklarında kehanet pisisi olarak buluveriyor. Kedilerle fareler arasındaki savaşı bitirmeye çalışan Kiki, birden sorunlarını unutup Sanat Ağacı’nın hayatını kurtarmaya adıyor kendini. Sanat Ağacı üstte sanatçı kedilere, köklerinde ise farelere kendini yuva yapmış bir ağaç. Bir gün bu ağacı kesmek isteyen biri çıkıyor. Kediler fareleri, fareler ise kedileri suçluyor bu işte. Ama Kiki aslında onların ayrı olmadıklarını birlikte çalışarak ağaçlarını yani evlerini kurtarabileceklerine onları ikna etmeye çalışıyor. Kiki, kediler ve fareler birlik olarak Sanat Ağacı’nı yani evler

Kadınlar Vaizi

           Kadınlar Vaizi en sevdiğim yazarlardan biri olan Hüseyin Rahmi Gürpınar’a ait. Elimdeki kitap Mavi Çatı Yayınları tarafından basılmış. Kitaba geçmeden önce editleme kısmının beni biraz hayal kırıklığına uğrattığını söyleyebilirim. Kitap editi yapan biri olarak aynı sayfayı defalarca okumanın verdiği göz yorgunluğu, zihnin otomatik olarak doğru algılayıp tamamlaması ve bunun sonucunda bazı harf ve kelime hataları elbette olabilecek durumlar, ama bunun çok fazla olması, konuşma cümlelerinin karman çorman edilmesi ise okuyucunun gerçekten keyfini kaçıracak eksilere dönüşüyor.  İçindekiler sayfası da bulunmuyor kitapta. Bu benim için önemli bir detay, o yüzden ekleme ihtiyacı duydum. Başka bir baskısında bu hataların düzeltilip düzeltilmediğini inceleme şansım olmadı ama alırken bunu göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim.  Farklı bir yayınevinin de tercih edebilirsiniz.       Kitaba gelecek olursak eğer, kitaba adını veren hikaye ve onu takip eden kısa öykülerden oluşuyor.